Håpets katedral, et bærekraftig prosjekt

 
 

Håpets katedral jobber aktivt med Bærekraftsmålene nr 14 Livet under vann, nr 15 Livet på land, nr 16 Fred og rettferdighet og mål nr 17 Samarbeid om å nå målene. Vi har valgt bærekraftmålene som innramming fordi det synliggjør viktigheten av felles mål mot de virkelig store utfordringene som verden står overfor i dag. Håpets katedral er et eksempel på hvordan både sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft danner rammen for det vi ønsker å oppnå. 

Sosial bærekraft 

Samarbeid står sentralt i arbeidet med bærekraftig utvikling, derfor har det vært et mål for oss å involvere og invitere så bredt som mulig i både bygging og bruk av katedralen. Prosjektet er flerreligiøst, det betyr at alle, uavhengig av tro, er velkommen til å delta. Vi har til nå hatt stor glede av bred involvering fra skolebarn, språkelever, pensjonister, innvandrerungdom med flere. Vi er opptatt av mestringsfølelse og det å synliggjøre viktigheten av fellesskap og styrken som ligger i det. Vårt løfte til alle som deltar, på et eller annet nivå i prosjektet, er: DIN innsats nytter og DU kan bygge håp!

Økonomisk bærekraft

Håpets katedral er også et innovativt prosjekt. Vi bruker Håpets katedral som utstillingsvindu på hvordan havplast kan benyttes som råmateriale i nye produkter. Gjennom samarbeid med lokal plastbransje i Nedre Glomma, Re-Turn og Beform, har det blitt gjennomført en innovativ prosess. Vi har testet hvordan resirkulert plast fra fiskekasser som er ryddet langs kysten, fungerer som takplater i det 300 m2 store taket. Et slikt samarbeid har vært avgjørende for oss og viser seg også å være interessant for bransjen. Hvem vet hva havplast på avveie kan bety for framtidens råvaremarked?

Miljømessig bærekraft

Håpets katedral retter fokus mot et av vår tids største miljøutfordringer, nemlig forurensing av verdenshavene. Spesielt viktig er å stoppe tilførsel av plast til havet, dernest å utarbeide metoder og verktøy for å rydde opp i problemet som vi mennesker står bak. Havforurensing har møtt stort engasjement i Norge både på individ- og samfunnsnivå, og Norge tok en helt sentral posisjon når vi under FNs miljøforsamling i 2017 foreslo, og vedtok, en nullvisjon for utslipp av plast og mikroplast. Norge spiller en ledende rolle i samarbeidet med andre land om hvordan vi skal nå denne visjonen. Vårt mål er at Håpets katedral skal bidra til å skape både håp, engasjement og gjøre en forskjell knyttet til forurensing av havet.